Το Ίδρυμα Βασιλείου Τσίγκου για τις νέες ταυτότητες

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 1'
Συντάχθηκε από: Απόστολος Μπόκας | 04 09 2023

Οι αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες καταδεικνύουν ότι ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας ρέπει στον κοταδισμό. Η κινητοποίηση αυτών των ανθρώπων ενάντια στην αντικατάσταση του εντύπου ταυτότητας δεν μπορεί να εξηγηθεί μονοδιάστατα ούτε μπορεί να καμφθεί από την ορθή τοποθέτηση της επίσημης εκκλησίας.

Τα τελευταία χρόνια, διάφορες παραθρησκευτικές οντότητες δρουν στη χώρα μας επενδύοντας στην ημιμάθεια διάφορων κοινωνικών ομάδων. Εκμεταλλευόμενες την κυριαρχία του φόβου στην ελληνική κοινωνία, επιλέγουν να συντονίσουν τις πιο εύπιστες κοινωνικές ομάδες που στο όνομα μιας παραχάραξης της θρησκείας και εις ανάμνηση χρόνων που δεν υπήρξαν ποτέ δαιμονοποιούν οτιδήποτε νέο έρχεται, αναπτύσσουν θεωρίες συνωμοσίας που δεν μπορούν να καταρριφθούν επιστημονικά διότι θεμελιώνονται με τρόπο απόλυτο στο φαντασιακό κόσμο.

Η πρακτική που αναπτύσσεται καθιστά ένα μέρος της κοινωνίας έρμαιο ακραίων οπισθοδρομικών κύκλων που διαμορφώνουν μια κοινωνία φανατικών. Η παρουσία ακόμα και μικρών παιδιών στα σκοταδιστικά υλλαλητήρια, αποδεικνύει δυστυχώς ότι το επίπεδο παιδείας στη χώρα μας έχει υποχωρήσει τις τελευταίες δεκαετίες παρά το ότι το επίπεδο εκπαίδευσης έχει αναμφίβολα βελτιωθεί.
Οι άνθρωποι αυτοί, νέοι γονείς σε πολλές περιπτώσεις, είναι πεπεισμένοι ότι κατέχουν την μόνη και απόλυτη αλήθεια και όσοι δεν συμφωνούν μαζί τους είναι μέρος ενός συστήματος που δρα ενάντια στην πατρίδα, ενάντια στη θρησκεία και ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Δεδομένου ότι ο δογματισμός ιστορικά οδήγησε στις χειρότερες καταστροφές τον ανθρώπινο πολιτισμό, είναι χρέος όλων μας να αγωνιστούμε για την εμβάθυνση της παιδείας στον ελληνικό λαό, εκκινώντας από την μετάδοση εκείνων των παιδευτικών μηνυμάτων που αναπτύσσουν την κριτική σκέψη, ενισχύουν την έρευνα, μεταδίδουν τον ορθολογισμό και διαμορφώνουν υπεύθυνους και ελεύθερους πολίτες.


Το Ίδρυμα Βασιλείου Τσίγκου είναι υπέρ της ανάπτυξης πρωτοβουλιών παιδείας εντός και εκτός της τυπικής εκπαίδευσης και θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.