Το Ίδρυμα Βασιλείου Τσίγκου για την 18η Ιουλίου, Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 1'
Συντάχθηκε από: Απόστολος Μπόκας | 18 07 2023

Η 18η Ιουλίου έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως η Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα, προς τιμήν ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε με συνέπεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση της βίας και των διακρίσεων, για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.


Σε μια εποχή όπου η βία στην κοινωνία αυξάνεται γεωμετρικά ακολουθώντας τον πολλαπλασιασμό των ανθρώπων που βρίσκονται στο κοινωνικό και οικονομικό περιθώριο, τα ιδανικά του Νέλσον Μαντέλα μπορούν να γίνουν οδηγός για μια κοινωνία Δημοκρατίας, Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.
Σε όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου παρατηρείται το φαινόμενο της «πίσω αυλής», περιοχών δηλαδή συγκέντρωσης των μη προνομιούχων, των κοινωνικών ομάδων που το επίσημο κράτος θέλει να μείνουν στο σκοτάδι, να μην αποτελούν μέρος της συνολικής
εικόνας, να μην «χαλούν» το αφήγημα της ανάπτυξης και της ευημερίας. Η πραγματικότητα αυτή αναπαράγεται και στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες «καταδικάζοντας» μεγάλο μέρος του πληθυσμού στο κοινωνικό και οικονομικό περιθώριο. Η ύπαρξη και ο πολλαπλασιασμός των «αόρατων» κοινωνικών ομάδων σε μεγάλο βαθμό εξηγεί και την αύξηση της επιρροής πολιτικών σχηματισμών που καταφανώς εναντιώνονται
στα ανθρώπινα δικαιώματα, ομνύουν το φασισμό και προωθούν τη βία σε βάρος κάθε διαφορετικής άποψης.
Ως Ίδρυμα Βασιλείου Τσίγκου έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα φαινόμενα αυτά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης παιδείας, της έλλειψης ευκαιριών και κυρίως της έλλειψης προοπτικής για μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Σκοπός μας λοιπόν είναι να συμβάλλουμε με τις όποιες μας δυνάμεις στην εμβάθυνση και μεγέθυνση της παιδείας, στη μείωση των ανισοτήτων και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τιμούμε την ιστορία του Νέλσον Μαντέλα, ενός ανθρώπου που αν και ευεργετημένος από το σύστημα της Νοτίου Αφρικής, αγωνίστηκε με συνέπεια σε όλη του τη ζωή για να ανατρέψει τις αδικίες και να καθιερωθούν η Δημοκρατία και η Ελευθερία ως αξίες κοινές για όλους τους πολίτες της Νοτίου Αφρικής.