Το τελευταίο διάστημα, όλο και συχνότερα εμφανίζονται στη δημόσια σφαίρα ειδήσεις και απόψεις σχετικά με τα άλματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ως αποκορύφωμα, βεβαίως, της εξέλιξης της επιστήμης και τεχνολογίας των υπολογιστών, και το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την οικονομική και κοινωνική ζωή όπως την ξέρουμε σήμερα.
Είναι ευρέως γνωστό ότι πολλές εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης επηρεάζουν ήδη διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς μας, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με την χρήση του διαδικτύου και άλλων τεχνολογικών μέσων, κατά κανόνα μάλιστα χωρίς οι χρήστες των υπηρεσιών αυτών να έχουν επίγνωση αυτής της πραγματικότητας, ενώ, πολύ περισσότερο, αγνοούν τον ρόλο και τον τρόπο με τον οποίο οι σχετικοί αλγόριθμοι και συστήματα σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν τη ζωή τους.
Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να βιώσουμε την αλματώδη ανάπτυξη των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, γεγονός που σε πολλούς ανθρώπους προκαλεί άγχος και ανασφάλεια ακόμα και για το μέλλον της απασχόλησής τους.
Είναι σαφές, ότι όπως κάθε τεχνολογική «επανάσταση», έτσι και η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ανατρέψει δεδομένα και θα δημιουργήσει διαφορετικές ανάγκες. Αν και έχουν αναπτυχθεί διάφοροι μύθοι γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη με τη συνδρομή και του κινηματογράφου και συνολικότερα της βιομηχανίας του θεάματος, είναι σαφές ότι η δημόσια συζήτηση είναι πλέον αναγκαία τόσο για τις δυνατότητές της όσο και για την αναγκαιότητα ρύθμισής της ώστε να μην προκύψουν νέες ανισότητες.
Στα πλαίσια αυτά, το Ίδρυμα Βασιλείου Τσίγκου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) διοργανώνουν μια δημόσια συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη – Δουλειές σε απόσυρση; Ή ευκαιρία για οικονομική και κοινωνική πρόοδο;».
Η έγκαιρη πρόσβαση των επιχειρήσεων στις δυνατότητες που θα προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί τελικά να επηρεάσει τη βιωσιμότητα, τον ανταγωνισμό αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης και εξέλιξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε σχέση με τις μεγαλύτερες.
Αντίστοιχα είναι βέβαιο ότι πολλές από τις σημερινές θέσεις εργασίας στο μέλλον θα αντικατασταθούν από εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ νέες θέσεις εργασίας θα αναπτυχθούν γύρω από τις ανάγκες που η ίδια η Τεχνητή Νοημοσύνη θα δημιουργήσει.
Ομιλητές είναι οι εξής:
● Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
● Καραμέρος Γιώργος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής
● Χρηστίδης Παύλος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νοτίου Τομέα Β’ Αθήνας
● Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ
● Γιώργος Φ. Γεωργακόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης
● Δρ. Χάρης Γεωργίου, Γενικός Γραμματέας ΔΣ Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας
● Πάνος Καραγιάννης, Συνιδρυτής και Δ/νων Σύμβουλος νεοφυούς επιχείρησης τεχνητής νοημοσύνης “Moveo.ai”
Πρόθεση των διοργανωτών είναι να αναπτυχθεί ζωντανός διάλογος με το κοινό που θα συμμετέχει στην εκδήλωση. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Βασιλείου Τσίγκου και Ιδρυτής της Starttech Ventures, Δημήτρης Τσίγκος.
Η δημόσια συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ, Αριστοτέλους 46 Αθήνα, την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 17:30.
Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο https://tsingos.org/ai2024