Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε ανάμνηση του αγώνα των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη το 1857. Χρειάστηκε να περάσουν 120 χρόνια προκειμένου να πάρει την απόφαση ο ΟΗΕ για την ανακήρυξη παγκόσμιας ημέρας γυναίκας ώστε να σηματοδοτήσει την κοινή προσπάθεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας.

Οι περισσότερες χώρες του κόσμου είχαν ξεκινήσει ήδη από την πρώτη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα να γιορτάζουν αυτή την Ημέρα της Γυναίκας σε εθνικό επίπεδο. Τη δεκαετία του 1960 το φεμινιστικό κίνημα όπως και μια σειρά άλλων κοινωνικών κινημάτων πέτυχαν σημαντική πρόοδο στον δυτικό τουλάχιστον πολιτισμό, με την χώρα μας να επιτυγχάνει άλματα σε επίπεδο κοινωνικών μεταρρυθμίσεων κυρίως τη δεκαετία του 1980 με την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου.
Σχεδόν 40 χρόνια μετά για τη χώρα μας και 70 από την ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας από τον ΟΗΕ, η θέση της γυναίκας σε πολλά μέρη του κόσμου έχει βελτιωθεί δεν φαίνεται όμως ακόμα να έχει επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους ισότητας.
Σε όλο τον κόσμο, σχεδόν το 25% των κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών βρίσκονται εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος ή κάποιας διαδικασίας κατάρτισης ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα αγόρια είναι στο 10%. Περισσότερο από το 30% των γυναικών στον κόσμο έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία. Μετά την πανδημία, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών και ιδιαίτερα η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε τρομακτικά σε όλο τον κόσμο όπως και στην Ελλάδα.
Όπως κατήγγειλε μάλιστα στις 7 Μαρτίου 2024 η UNESCO τα γλωσσικά μοντέλα της Meta και της OpenAI, που χρησιμοποιούνται ως βάση για τα εργαλεία της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, διακινούν σεξιστικές προκαταλήψεις. Στο σύνολο τους, εξάλλου, οι αλγόριθμοι των social media, προάγουν περισσότερο το δογματισμό παρά το δημόσιο δημοκρατικό διάλογο, κάτι που έχει ως φυσική συνέπεια να αυξάνεται ο φανατισμός και η εμμονή ακόμα και στις ανορθολογικές προσωπικές απόψεις.
Η πραγματικότητα αυτή της τεχνολογικής εξέλιξης, οδηγεί με μαθηματική ασφάλεια σε κοινωνικές ακραίες συγκρούσεις, που μόνο η παιδεία με επίκεντρο τον άνθρωπο μπορεί να αντιμετωπίσει.
Σε τελική ανάλυση, ο σεβασμός και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άρα και η ισότητα των φύλων, μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την καλλιέργεια του ανθρώπου, την συνειδητοποίηση της κοινωνίας ως οργάνωση των ανθρώπων και την καταπολέμηση του ατομισμού.
Υπό αυτή την έννοια, γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι η εξιδανίκευση της εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης έναντι της παιδείας διαμορφώνει ένα νέο πεδίο κοινωνικών σχέσεων όπου η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων αλλά και εν γένει ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα υποβιβάζεται συνεχώς στη σύγχρονη κοινωνία.
Το Ίδρυμα Βασιλείου Τσίγκου, έχοντας μεταξύ των σκοπών του την προαγωγή της παιδείας, θα συμβάλει με τη δράση του στην καλλιέργεια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων και βέβαια μεταξύ όλων των ανθρώπων.
Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες.